Alles over Artrose

Alles over Artrose

Artrose is een degeneratieve aandoening van een of meerdere gewrichten. ‘Degeneratief’ betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht gaandeweg vermindert.

 

 

*Een gewricht is de plaats waar twee beenderen of botten samenkomen.
* Het gewricht is bekleed met een laagje kraakbeen, een soort van beschermlaag die als schokdemper fungeert.

 

Wat is artrose en wat zijn de symptomen ? 

Artrose ontstaat doordat er progressief meer kraakbeen verloren gaat dan het lichaam kan herstellen
. Bij artrose verslijt het kraakbeen om in het eindstadium helemaal te verdwijnen. Door slijtage van het kraakbeen vermindert het schokabsorberend vermogen van het gewricht en kunnen uiteindelijk de botten over elkaar schuren, wat pijn veroorzaakt.

Artrose kan alle gewrichten aantasten maar wordt het minst goed verdragen ter hoogte van de heupen en de knieën omdat deze gewrichten het meest belast worden in het dagelijks leven.
 

De 2 belangrijkste symptomen bij artrose zijn pijn en stijfheid: De pijn is ‘mechanisch’; dat betekent dat ze optreedt als je het gewricht belast, bijvoorbeeld wanneer je sport of wandelt, en afneemt bij rust. 
Gaandeweg worden je gewrichten minder beweeglijk. Op de duur kan je je knie niet meer volledig plooien of strekken.

Je kan ook last krijgen van een ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Je merkt dit aan je gewricht door pijn, zwelling en warmte van je gewricht.

 

Risicofactoren voor het ontstaan van artrose zijn:

  • Erfelijkheid: artrose treedt op hoge leeftijd bijna bij iedereen op, maar de snelheid en de ernst waarmee dat gebeurt, is gedeeltelijk erfelijk bepaald. 
  • Chronische overbelasting of belasting door verkeerde houding, zoals bij fysiek zware arbeid, of intensief sporten.
  • Ook overgewicht speelt een zeer belangrijke rol bij artrose van knieën, heupen en enkels.
  • Trauma in beschadigde gewrichten door sportletsels of fracturen kan vroegtijdig artrose doen ontstaan.

Wat kan je ertegen doen?

-Omdat je gewrichten pijnlijk en stijf zijn, heb je de neiging om ze zo weinig mogelijk te belasten en dus minder te bewegen. Besef goed dat onvoldoende bewegen de klachten verergert en schadelijk is voor je gezondheid. Blijf daarom bewegen! Kies voor sporten met een lagere piekbelasting en een lage explosiviteit zoals fietsen, zwemmen of wandelen.

- Hou je gewicht onder controle. Een verhoogd gewicht zal je knieën en heupen extra belasten.

- Je kinesist kan ook veel voor jou betekenen. Hij kan je informeren en adviseren en samen met jou kijken hoe je de klachten kan verminderen en welke bewegingen voor jou optimaal zijn.

 

Afhankelijk van je situatie, kan je een operatie voorkomen of uitstellen door bovenstaande adviezen te volgen.

Bij zware pijn of ontstekingen kan je arts je pijnstilling en/of ontstekingsremmers voorschrijven. Ook een infiltratie van cortisone of hyaluronzuur kan de pijn verlichten en de beweeglijkheid van het gewricht in stand houden. 

 

Welke supplementen kan je bijnemen?

Glucosamine en chondroïtine zijn belangrijke bouwstoffen voor het kraakbeen en dragen bij aan gezonde gewrichten. Het herstelt aangetast kraakbeen en kan nieuw kraakbeen opbouwen. Zo kan een extra inname van glucosamine en chondroïtine helpen de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren.

Ook speelt vitamine C een belangrijke rol voor de aanmaak van kraakbeen!
 

Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren. 

De werkzame bestanddelen uit kurkuma, de curcuminoïden, zijn krachtige antioxidanten die je beschermen tegen ontstekingen die overal in je lichaam kunnen voorkomen. 


Bovendien is een kurkuma-extract een natuurlijk ingrediënt, dat zeer weinig bijwerkingen vertoont en langdurig gebruikt kan worden, met zeer weinig risico op maagcomplicaties.

 

Heb je nog bijkomende vragen?

Je kan steeds bij ons terecht! 

Gerelateerde producten

J-ixx Intense Caps 30
-10%

J-ixx Intense Caps 30

€ 27,50
€ 24,75