Zwangerschapsvitaminen

Zwangerschapsvitaminen
 
 
Vanaf de zwangerschapswens en zeker tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en evenwichtig te eten volgens de voedingsdriehoek. Foliumzuur is het belangrijkste vitamine tijdens de zwangerschap en is de enige die steeds als supplement moet worden ingenomen. Andere vitamines zijn minder essentieel bij een gezond dieet, maar gezien hun verhoogde behoefte tijdens de zwangerschap worden ze samen met foliumzuur aangeraden onder de vorm van een multivitaminen preparaat. Van bepaalde risicogroepen moet de nood aan extra vitamines en mineralen individueel bepaald worden.
 

1. Foliumzuur

 
Foliumzuur is een vitamine die we onvoldoende uit de voeding kunnen halen, daarom is een supplement noodzakelijk. Start foliumzuur vanaf zwangerschapswens of stop van de anticonceptie. Ideaal is dat vanaf 1 maand voor je zwanger bent tot en met de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Een voldoende hoeveelheid foliumzuur beschermt je baby tegen een neuraal buiseffect (gespleten of open ruggetje). De normale dosering is 0.4mg. Sommige vrouwen hebben een verhoogde nood en moeten 4mg dagelijks innemen. De voedingssupplementen in de apotheek bevatten foliumzuur in zijn actieve vorm voor een optimale opname.
 

2. Andere vitaminen en mineralen


Vitamine A 
Een supplement met vitamine A, wordt afgeraden  omdat het kan leiden tot misvormingen bij de baby. Aangezien lever en leverproducten (paté) veel vitamine A bevatten, worden deze voedingswaren best vermeden tijdens de zwangerschap.

Vitamine B2
Een tekort aan vitamine B2 komt zelden voor, tenzij bij darmabsorptie stoornissen of chronisch alcholisme.

Vitamine B 12
Een supplement met vitamine B12 is normaal niet nodig, tenzij bij vrouwen met melabsorptie stoornissen of een veganistisch dieet.Een tekort geeft een hoger risico op groeivertraging, laag geboorte gewicht, zwangerschapshypertensie, vroeggeboorte...

Vitamine D
Zwangere vrouwen hebben een iets hogere behoefte dan niet-zwangeren vrouwen. Men raadt voor zwangeren een dagelijkse dosis van 800iE aan. Bepaalde risicogroepen mogen tot 2000iE /dag innemen (veganisten, BMI > 30, vrouwen van Zuid-Aziatische/Afrikaanse/Caraïbische/Midden-oosten origine , weinig blootstelling aan zonlicht).
 


Vitamine C
De behoefte is iets verhoogd tijdens de zwangerschap. 120 mg is de dagelijks aanbevolen dosis. Vitamine C zorgt voor een betere absorptie van ijzer en zorgt voor een goede immuniteit. 
 
Zink 
Bij een tekort is er meer kans op vroeggeboorte. Een supplement is normaal niet nodig, wel worden zink-rijke voedingsmiddelen zoals rijst, peulvruchten en honing aangeraden!

Calcium
Tijdens de zwangerschap en lactatie is de behoefte van calcium verhoogd. Dit kunnen we opvangen met de consumptie van 4 glazen melk (150ml) of een equivalent aan andere zuivelproducten of groene bladgroenten. Tekorten worden gezien bij een veganistisch dieet en na bariatrische chirurgie. 

Ijzer
Tijdens de zwangerschap is er een hogere behoefte voor een optimaal zuurstoftransport naar de baby. Supplementen zijn nodig bij vrouwen met bloedarmoede of een veganistisch dieet.

Jodium
Tijdens de zwangerschap is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200microgram nodig ipv 150microgram. Een tekort kan leiden tot schildklierproblemen bij de zwangere en een vertraagde groei van de hersenen bij de foetus. Dit met een vertraagde intellectuele ontwikkeling tot gevolg. 
 

3. Essentiele vetzuren

 
De behoefte aan omega-3 en omega-6 vetzuren is gestegen tijdens de zwangerschap. Deze vetzuren zijn reeds tijdens de vroege zwangerschap belangrijk voor de neurologische ontwikkeling van de foetus. Omega-6 vetzuren nemen we meestal voldoende op uit onze voeding, maar omega-3 niet. Tijdens de preconceptionele periode en zwangerschap raadt met aan 1 tot 2x per week vis of zeevruchten te eten. Vegetariërs en veganisten die geen vis eten, vormen een risicogroep! Veel zwangerschapssupplementen bevatten, naast vitaminen, DHA. DHA is een omega-3 vetzuur, belangrijk voor de ontwikkeling van het zicht en de hersenen van de foetus. 
 

4. Risicogroepen
 

Post-bariatrische chirurgie
Deze patiënten kunnen een tekort hebben aan ijzer, vitamine B12, foliumzuur, vitamine D en calcium. Doorverwijzing naar een gynaecoloog of diëtist is aanbevolen. Bijkomend moeten de gehaltes in het bloed regelmatig worden gecontroleerd.

Veganistische voeding
Veganisten nemen naast foliumzuur, ook best supplementen van vit B, vit D, ijzer, calcium en omega-3 vetzuren. Doorverwijzing naar een diëtist is aangeraden.

Alcoholgebruik
Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot vitamine B1 en foliumzuur tekort. Alcohol moet absoluut vermeden worden! 
 

5. Onze aanbevolen supplementen


Zonder DHA (aangeraden vanaf zwangerschapswens)

Folavit 0.4 start
Omnibionta pronatal
Vinalac
Folad D
* klik op de foto voor meer info

Met DHA (aangeraden vanaf bevestigde zwangercshap)

Folavit essential
Omnibionta pronatal+
Vinalac DHA/EPA
* klik op de foto voor meer info

Voor bariatrische patiënten en vegetariërs/veganisten  bestaan er specifieke supplementen : barinutrics prenatal en vegan DHA.


* klik op de foto voor meer info

Gerelateerde producten

Folavit 0,4mg Start Comp 90
-10%

Folavit 0,4mg Start Comp 90

€ 13,99
€ 12,59